askinan.com הכי מאוחר מאמרים

sys
  • 0

מהו הסוציאליזם?

  • 0
  1. סוציאליזם הוא מערכת כלכלית שבה גורמי הייצור נמצאים בבעלות ציבורית והקצאת המשאבים נקבעת על ידי הממשלה.

  2. הסוציאליזם

    הסוציאליזם הוא מערכת פוליטית וכלכלית שבה אמצעי הייצור, ההפצה והחליפין נמצאים בבעלות קבוצתית או ציבורית. מטרתו העיקרית היא ליצור חברה שוויונית יותר על ידי ביטול הניצול של עובדים על ידי קפיטליסטים.

    עקרונות עיקריים

    * בעלות של הקהילה על אמצעי הייצור: במקום שבעלי עסקים פרטיים יהיו בבעלותם על מפעלים, בתי חרושת וציוד, הם נמצאים בבעלות המדינה או בבעלות שיתופית של עובדים.
    * תכנון כלכלי מרכזי: הממשלה או גוף ציבורי אחר מתכננת ומנהלת את הפעילות הכלכלית, במקום לשוק חופשי.
    * חלוקה שוויונית של עושר: הסוציאליזם שואף לצמצם את הפערים הכלכליים וליצור חברה שבה העושר וההכנסה מחולקים באופן שווה יותר.
    * דגש על שיתוף פעולה וסולידריות: הסוציאליסטים מאמינים שקהילה שיתופית יכולה לספק חיים טובים יותר לכולם מאשר מערכת תחרותית המבוססת בעיקר על אינטרס עצמי.
    * שלילת קניין פרטי של אמצעי הייצור: הסוציאליזם דוחה את הרעיון של אנשים המחזיקים בבעלות פרטית על אמצעי הייצור, כגון מפעלים וארץ, שכן הדבר נתפס כבסיס לניצול עובדים.

    סוגי סוציאליזם

    * סוציאליזם דמוקרטי: שומר על עקרונות דמוקרטיים, כולל בחירות חופשיות וזכויות אזרחיות, לצד מדיניות כלכלית סוציאליסטית.
    * קומוניזם: צורה של סוציאליזם המאופיינת במערכת של מפלגה אחת, מתוכננת במידה רבה, ובה כל אמצעי הייצור נמצאים בבעלות המדינה.
    * סוציאליזם אנרכיסטי: דוגל בהעברת אמצעי הייצור לבעלות פועלים באמצעות צורות של ארגון עצמי ללא מדינה.
    * מדינת רווחה: מערכת כלכלית קפיטליסטית המשתמשת במיסוי וערוצי הוצאה ממשלתיים כדי לספק רשת בטיחות חברתית, כגון שירותי בריאות, חינוך ודיור.

    ביקורת על הסוציאליזם

    * חוסר יעילות כלכלית: המבקרים טוענים כי שליטה מרכזית בארגון כלכלי מובילה לעיתים קרובות לחוסר יעילות, מחסור וצמיחה איטית יותר.
    * דיכוי חירויות אינדיבידואליות: צורות מסוימות של סוציאליזם, במיוחד קומוניזם, היו קשורות לדיכוי זכויות אדם ודיכוי פוליטי.
    * חוסר תמריצים: שיטות סוציאליסטיות יכולות להוביל לחוסר תמריצים לאנשים לעבוד קשה, לחדש או לקחת סיכונים, שכן התגמולים לא בהכרח קשורים למאמץ.
    * תלות בממשלה: סוציאליזם יכול להוביל לתלות מוגברת בממשלה לסיפוק צרכים בסיסיים, מה שמפחית את עצמאות הפרט.
    * מלחמות ומלחמות אזרחים: הסוציאליזם הוצג כחלק מהאידיאולוגיה ברבות ממלחמות העולם הגדולות ובמלחמות אזרחים, מה שמוביל לאבדות בנפש ולסבל אנושיים.

להוספת תשובה עליך להתחבר עם חשבון המשתמש שלך בעסקינן.